Project: Stadstuin Centrum Rotterdam
Locatie: Rotterdam
Tuinontwerp: De Tuinfabriek

In Nederland worden steeds meer tuinen verhard. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat regenwater minder goed wordt opgenomen, maar ook dat er steeds minder ruimte is voor ecologie binnen de stad. Defacto besloot het goede voorbeeld te geven door haar door de vorige eigenaar verharde kantoortuin te transformeren tot een groene, schaduwrijke tuin.

In de kelder van ons kantoor zaten in de regenwaterput veel kikkers. Om hen een prettig alternatief te bieden is de betonnen fietsenhelling (die ook lastig te verwijderen bleek) omgebouwd tot een aflopend diepe vijver. De tegels zijn verwijderd en naar het ontwerp van de Tuinfabriek is de tuin getransformeerd tot een groene oase met een houten vlonder met brede, waterdoorlatende naden, als zitplek. De eerdere kale muur die de tuin scheidt van de straat is tegenwoordig een groene wand met een insectenhotel.

Bij de keuze voor beplanting is rekening gehouden met de voorkeuren van vogels, vlinders en insecten. Aan de buren, wiens tuin ook verhard is, is gevraagd of we een strook van één meter van hun tuin mochten beplanten. De buren zijn zo enthousiast dat binnenkort ook de derde tuin in de rij aansluit en geheel zal worden vergroend.