Locatie: Antwerp Linkeroever, België
Status: Ontwerpinzending voor de expositie en het boek ‘Linkeroever – Across the River’
Opdrachtgever: Antwerp City Architect Christian Rapp
Expositie: Festival van de architectuur 2017
In samenwerking met: David Dooghe

Linkeroever is het stedelijke gebied gelegen aan de westoever van de rivier de Schelde tegenover het historische stadscentrum van Antwerpen. Het is vanaf de jaren 50 in verschillende fasen ontwikkeld en kenmerkt zich door de natuurlijke oevers (zowel rivier als bos), de morfologische variëteit van de blokken (met CIAM-bebouwing) en de rigide structuur van lanen die de verschillende blokken scheidt. Voor dit stadsdeel is een prijsvraag uitgezet met het doel om nieuwe ideeën te ontwikkelen en inzicht te geven in mogelijke toekomstige stedelijke transformaties.

We hebben een adaptief kader ontwikkeld, gecombineerd met een fasering, gebaseerd op drie ontwerpprincipes:

Het eerste principe, ‘the Common Landscape’, verzacht de grens tussen het water en het land aan de randen van het stadsdeel door het transformeren van de huidige groenstructuur naar een recreatief getijdenlandschap die de oevers nieuw leven inblaast.

Het tweede principe, ‘the Common Amenities’, versterkt bestaande voorzieningen door deze te verbinden aan het grotere recreationele netwerk. Door watertaxi’s en frequente verbindingen van waterbus of veerboten zal de linkeroever worden verbonden met het westelijke gedeelte van Antwerpen. Hiermee zal de rivier de Schelde worden getransformeerd van een barrière naar een connector.

Het derde principe, ‘the Common Space, transformeert de wijde lanen tussen de districten naar onderlinge ontmoetingsplekken. Dit wordt bereikt door lokale gemeenschappelijk voorzieningen toe te voegen, langs of naast de lanen, die gedeeld zullen worden door de bewoners. Denk hierbij aan gemeenschappelijk tuinen, buitenkeukens, opslagruimtes en gedeelde werkplekken.