Location: Guangzhou (China)
Status: Design for development of the Guangzhou waterfront
Client: Peugot Citroen City on the Move (IVM), Municipality of Guangzhou
Cooperation: Guangzhou University

Guangzhou is a fast-growing city in China. The rapid urban growth results in high and rapid densification, with associated mobility and traffic challenges. Additionally Guangzhou is threatened by flood risk caused by either peak river discharges or storm surges from the Zhejiang river estuary. Now that the former railway depot positioned between the inner ring road and the Zhejiang river has become abundant, the site can be redeveloped.

The ring road, once constructed along the cities’ edges, is now part of the city centre. Given its size of 2×4 lanes, it cuts through the city, creating an barrier between the residential area and the waterfront. The first guiding design principle is to integrate the ring road with its environment. By creating different lanes for different speeds, and dispersing them those across the site, the barrier impact is reduced and a landscape is created in which mobility and urban life coexist.

Along the waterfront a levee park is created, forming a landscape connection between the elevated roads and the waterfront. Along this public space various public routes and places are created varying from informal gathering places and food markets to formal promenades. Residential and commercial buildings including a football stadium, are positioned within the landscape setting.