Location: Westerdok, Amsterdam, The Netherlands
Status: completed
Surface: 60 m2
Client: Lisa & Patrick

This remarkable, newly-built apartment at the Westerdok in Amsterdam received an extensive redesign by Defacto Architecture. It’s unconventional building height of about 4 meters offered the opportunity to enlarge the 60m2 dwelling, resulting in an additional 25m2 of high-quality living space.

Initially, the apartment’s spatial layout was critically examined and Lisa and Patrick’s needs were identified and discussed. Defacto did a radical design proposal; an additional floor was introduced to house a new bedroom and laundry room. A modern, open staircase connects the bedroom with the living room. Additionally, a visual connection between the rooms is made by a set of two opening windows, which provide natural light to the bedroom as well. The leftover space underneath the staircase is put to good use as a fitted cupboard. In exchange, an existing storage space can be sacrificed, to make way for a bathroom extension. The laundry room adjacent to the bedroom is supplemented with additional, custom-made stairs, enabling flexible use of the two newly constructed rooms.